Bij een motorhelm kopen zijn verschillende aspecten belangrijk. Er zijn niet alleen verschillende maten en pasvormen, maar ook verschillende materialen, kwaliteit en types helmen voor verschillende doeleinden. Dit beïnvloed ook de prijs van de helm.

Motorhelmen kopen

In principe zijn er vier verschillende soorten motorhelmen. Allereerst open helm, ook wel jethelm genoemd. Deze helm is het minst veilig omdat er geen bescherming rondom de kin is. Dit kan er ook voor zorgen dat de helm minder stil is en dat je meer ongemak kan hebben van windruis. Daarnaast hebben deze helmen niet altijd een vizier, wat het rijcomfort en de veiligheid kan beïnvloeden. Wel zijn deze helmen in veel varianten te verkrijgen en zijn ze ideaal voor mensen met een bril of mensen die een ander type helm te beklemmend vinden.

Het tweede type helm is de meest verkochte helm voor de motor, namelijk de integraalhelm. Dit type helm heeft een snelle uitstraling en omsluit de hele schedel. Dit zorgt voor een hogere veiligheid en minder last van windruis. Een nadeel van een integraalhelm is dat ze vaak zo winddicht zijn dat het snel warm wordt in de helm. Daarom is het belangrijk om bij het aanschaffen van dit type helm te letten op ventilatiesleuven. Daarnaast kan een integraalhelm ook worden voorzien van een zonnevizier, zodat je niet meer aan je zonnebril hoeft te denken als je onderweg gaat. Als laatst zijn integraalhelmen vaak prijziger zijn dan een open helm, een belangrijke afweging met de hogere veiligheid die een integraalhelm biedt.

Het derde type helm is een systeemhelm. Dit is de hybride vorm tussen zowel de open helm als de integraalhelm. Bij een systeemhelm kun je het deel bij de kin omhoog klappen. Ten opzichte van de integraalhelm biedt dit de mogelijkheid tot frisse rijwind. Let hierbij wel op de keurmerken. Niet alle systeemhelmen zijn gekeurd om open mee te rijden. Daarnaast zijn systeemhelmen vaak minder veilig en winddicht dan integraalhelmen.

Als laatst de motorcrosshelm. Dit type helm is speciaal gemaakt voor off-road en cross gebruik. Het grootste voordeel van dit type helm is de extra bescherming. Let bij het aanschaffen van een motorcrosshelm ook op het type keuring omdat ze niet altijd geschikt zijn voor de openbare weg.

Waar op letten

Voor het aanschaffen van een helm is het altijd verstandig om een paar verschillende types te passen voordat je er één koopt. Laat je adviseren door een deskundige en bedenk je van tevoren welke opties jij graag wilt, zoals een zonnevizier of ruimte voor je bril. Vind je het belangrijk om een communicatie set in je helm te kunnen dragen, vraag dan of daar ruimte voor is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.