Op reis naar Zuid Afrika? Let er dan op dat je de juiste vaccinaties neemt. Het BMR vaccin word bijvoorbeeld aangeraden voor een reis naar Afrika.

BMR vaccinatie

Het BMR-vaccin, het MBR-vaccin of het 3in1-vaccin is een vaccin dat wordt gebruikt tegen infectieziekten bij kinderen zoals bof, mazelen en rubella (BMR). Hoewel de meeste mensen alle drie deze ziekten kennen als ongevaarlijke ziekten bij jonge kinderen, kunnen infecties in een klein percentage van de gevallen leiden tot ernstige complicaties op de lange termijn of zelfs tot invaliditeit. De belangrijkste reden om rodehond te vermijden is dat het ernstige schade kan toebrengen aan de ongeboren baby van een zwangere vrouw, en zelfs een miskraam kan veroorzaken. In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt de bof meningitis of onvruchtbaarheid bij mensen.

Er zijn ook vaccins voor individuele ziekten. Ze worden alleen in speciale gevallen gebruikt, zoals bij een uitbraak van een ziekte. In Nederland worden kinderen met dit vaccin sinds 1 januari 1 op de leeftijd van 1 maanden en 9 jaar ingeënt. Dit vaccin maakt deel uit van vaccinatieprogramma's in Nederland en België. Om dit doel te bereiken, worden meisjes sinds 197 ingeënt tegen rodehond en sinds 1976 alle kinderen tegen mazelen.

 Bij 90 tot 98 procent van de kinderen biedt het krijgen van dit vaccin levenslange bescherming tegen deze ziekten. De tweede injectie wanneer een kind negen jaar oud is, is alleen bedoeld om degenen te beschermen die niet volledig werden beschermd door het eerste vaccin.Het is ook belangrijk dat je dit vaccin hebt als je gaat vaccinaties reizen, je kan deze ziektes namelijk in verschillende landen oplopen

Voorzorgsmaatregelen

Het is belangrijk dat het kind niet erg ziek is of hoge koorts heeft op het moment van BMR prik. Vertel het uw arts als uw kind allergisch is voor eieren of voor bepaalde medicijnen. Vaccins mogen niet worden gegeven als het immuunsysteem verzwakt is, bijvoorbeeld door kanker, kinderen die steroïden gebruiken, aids hebben, bestraling of chemotherapie krijgen.

De BMR-injectie heeft meestal weinig bijwerkingen. Als ze zich voordoen, zijn ze mild en van korte duur. Bijwerkingen treden pas 5 tot 12 dagen na vaccinatie op.

Bijwerkingen

  • 1 op de 10 tot 20 kinderen wordt onstabiel na hun eerste BMR-vaccin, krijgt koorts en/of huiduitslag. Meestal duurt het 1 of 2 dagen.
  • Sommige kinderen hebben hoge koorts en ernstige huiduitslag.
  • Als de koorts erg hoog is, kunnen sommige kinderen koortsstuipen krijgen. Dit komt voor bij 1 op de 5.000 tot 10.000 kinderen.
  • Zeer zelden komt trombocytopenie voor. Het komt voor bij 1 op de 25.000 kinderen en het gaat vanzelf over.
  • Het komt zelden voor dat kinderen gewrichtsklachten krijgen. Ze zullen ook vanzelf verdwijnen. Dit komt vaker voor bij volwassenen.
  • Zeer zelden: Vasculitis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.