Categorie : Tips
Over de auteur
Redactie
Leeftijd: 33
meer van deze auteur

In geen ander land op dit continent zijn zoveel verschillende muziekstijlen als in Zuid-Afrika. Steeds vaker worden eeuwenoude stijlen met de hedendaagse muziek gemixt. Maar dat niet alleen, want steeds meer jongeren richten hun eigen platenlabel op. Door al die verschillende muziekstijlen is er geen stijl die echt dé muziek van Zuid-Afrika belichaamt. Alles hier heeft meestal iets weg van rock, jazz, jungle, reggae, hiphop, gospel, klassiek, rap, mbaqanga, marabi en meer. En hier komen deze stijlen vandaan.

Marabi

De naam Marabi betekent in Sotho ‘gangster’, omdat de stijl nogal ‘dreigend’ over kan komen. Het is een mix van jazz, dat uit Amerika werd overgevlogen, met Afrikaanse muziek. Rond 1900 ontstond er een Zuid-Afrikaanse jazz scene. Dat kwam omdat de Amerikaanse jazz artiesten optredens gaven in steden als Johannesburg en Kaapstad. Het publiek kwam vooral uit de townships en werd zo enthousiast van de muziek, dat ze besloten om dit zelf te maken.

 

De marabi muziek is herkenbaar door de mix van jazz, blues en Afrikaanse geluiden. In de jaren ‘20 en ‘30 was dit vooral erg populair en was deze muziekstijl niet te missen in de (illegale) cafés in de townships. Klinkt dat je als muziek in de oren?! Luister hier een playlist:


 

Kwela

Kwela is een muziekstijl die geïnspireerd werd door Marabi. Het is één van de meest opmerkelijke muziekstijlen in Zuid-Afrika, omdat deze stijl ooit is begonnen in de townships met alleen een fluitje als instrument. Dit was voor de bevolking namelijk goedkoop en makkelijk om mee te nemen.

 

Kwela betekent in het Zulu iets als ‘Get up!’. En dat werd niet alleen gezegd omdat mensen op moesten staan om te gaan dansen, maar ook als waarschuwing voor als de politie eraan kwam.

 

In de jaren ‘50 brak deze stijl helemaal door en al snel ontstonden er bands met gitaren, banjo’s, bassen en natuurlijk het fluitje. Het waren vooral de jongeren die deze muziekstijl speelden, dat kwam ook doordat zij geen geld hadden voor bijvoorbeeld een piano, maar op deze manier wel muziek konden maken. Internationaal werd Kwela vooral bekend door dit nummer:

 

Mbaqanga

Halverwege de jaren ‘50 ontstond de volgende muziekstroom: Mbaqanga. Hierin komen de verschillende stijlen als Marabi, Kwela, jazz, Amerikaanse Big Band en de Zulu dansstijl Indlama samen. De elektrische gitaar en de saxofoon kregen ook een belangrijk plekje, want door deze nieuwe instrumenten ontstond er een funky geluid dat nog niet eerder werd gehoord.

 

Veel avontuurlijke creatievelingen zijn door deze stijl geïnspireerd geraakt en trokken massaal naar de townships in de buurt van Johannesburg. Daar ontstond zo een hele muziekcultuur dankzij de Mbaqanga stijl. Daarna begon deze stijl ook populair te worden bij de blanke bevolking. Het wordt daarom gezien als de eerste sociale én culturele uitwisseling tussen beide bevolkingsgroepen.