"Een droom die uitkwam"

Categorie : Reisverslag
Over de auteur
Redactie
Leeftijd: 32
meer van deze auteur

Al jaren prijkte Zuid-Afrika hoog op mijn bucket list. Vorige maand werd deze langgekoesterde droom eindelijk werkelijkheid. Ik doorkruiste het Afrikaanse landschap in drie weken en raakte verknocht aan het klimaat, de keuken en de exceptionele sfeer. Eigenlijk heb ik spijt dat ik dit land niet eerder heb bezocht.

Erik van Erp

Misschien denk je: hoe spannend kan het spotten van wilde dieren nu zijn? Maar het vormde een absoluut hoogtepunt van mijn reis.  Het zien van dieren, zoals leeuwen, giraffen en olifanten in hun natuurlijke leefomgeving is een ongelofelijke ervaring. Hluhluwe National Park leent zich hier uitstekend voor. Met je huurauto rijden op de onverharde wegen, in ruig roodoranje landschap.  Af en toe plots vaart minderend, omdat er bijvoorbeeld een kudde olifanten je weg blokkeren. In de verte spot je giraffen, of zie je een groep zebra’s bij een modderig waterput. En met een beetje geluk sta je soms bijna oog in oog met imposante wilde dieren. De hele ervaring het staat garant voor een ongekende kick.

Erik van Erp

Ook als het wildleven niets met je doet, blijft Zuid-Afrika een veelzijdige reisbestemming. Neem bijvoorbeeld Kaapstad, met diens rijke geschiedenis, waar je veel over te weten komt als je een bezoek brengt aan een van de vele musea die de stad rijk is. Een aanrader de Slave Lodge, een van Kaapstad’s oudste gebouwen die tegenwoordig dienst doet als slavenmuseum. In de straten van Kaapstad stuit je ook vaak op straatkunst. Lokale kunstenaars maken geregeld muurschilderingen en graffiti-kust, wat in een kleurrijk straatbeeld resulteert.

Erik van Erp

Interessant zijn ook de townships, waar je een mix van verpauperde en juist opgeknapte wijken terugvindt. Het is  een bijzondere manier om wat het Afrikaans straatleven te ervaren. Overal ontmoet je hartelijke Afrikanen, die almaar lijken te glimlachen en je graag van hun gerechten laten proeven.

Erik van Erp

En dan het landschap, net zo divers als de mensen zelf. Zuid-Afrika kent enerzijds eindeloze kustlijnen en weelderige groene heuvels en anderzijds ruig, bergachtig landschap en uitgestrekte woestijngebieden. De Drakensbergen is de hoogste bergketen van Zuid-Afrika. Hier stroomt ook de Oranjerivier, naar de Atlantische oceaan. Trek minstens twee dagen uit om in dit gebied een stevige wandeling te maken. Lunchen temidden van het bergpracht is een ervaring die je niet wilt missen.

In een rondreis van  drie weken ontspan je aan de mooie stranden, beklim je bergen, maak je prachtige wandelingen en probeer je natuurlijk ‘de big five’ te spotten in een natuurreservaat. Ik begrijp nu waarom mensen steeds opnieuw terugkeren naar schitterend Zuid-Afrika.