Geboorteakte kinderen mee naar Zuid-Afrika

Categorie : Nieuws
Over de auteur
Redactie
Leeftijd: 33
meer van deze auteur

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zuid-Afrika heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een afschrift van de geboorteakte van hun kinderen. Deze nieuwe regels zijn van kracht vanaf 1 juni 2015.

Wat betekent dit?

Volgens de nieuwe immigratiewet moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een afschrift van de geboorte akte van hun kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld.
 
Voor Nederlanders die met kinderen tot 18 jaar oud reizen betekent dit dat er een afschrift van de geboorteakte aangevraagd moet worden. Deze is te verkrijgen bij de gemeente waar het kind geboren is. Voor kinderen van gescheiden ouders: je moet als ouder wanneer je alleen met je kinderen reist schriftelijke toestemming krijgen van de andere ouder. Hiervoor kun je een formulier downloaden. Gebruik dit formulier als leidraad voor je toestemmingsbrief (in het Engels heet dit Parental Consent Affidavit)  of vul het formulier in.

Download hier het toestemmingsformulier (voorbeeldversie met uitleg)
Download hier het toestemmingsformulier (printversie)

Let wel op: dit formulier moet ondertekend worden door de persoon die toestemming geeft. Vervolgens moet de handtekening bij het gemeentekantoor of notaris worden gelegaliseerd (heet officieel het legaliseren van de handtekening). In het Engels noemt men dit ook wel een ‘Commissioner of oaths’. De persoon die toestemming geeft moet daarbij aanwezig zijn. Dit document zal dan worden gestempeld of getekend als bewijs.
 
Er is bij sommige gemeentekantoren wat verwarring omdat ze het document niet kennen, terwijl het eigenlijk alleen maar om het legaliseren van de handtekening gaat.
 
Officiële samenvatting van de nieuwe regelgeving.

Wij raden aan:

In het geval van alleen reizende ouders ook een kopie van het paspoort van de partner die toestemming geeft te laten afstempelen tegelijkertijd met het toestemmingsformulier. ​​De praktijk heeft geleerd dat hier om gevraagd kan worden bij grenscontrole. ​