Categorie : Het beste van Zuid-Afrika
Over de auteur
Redactie
Leeftijd: 32
meer van deze auteur

Als je aan een vakantie naar Zuid-Afrika denkt, komen waarschijnlijk safari, zonnebaden op het strand en bushwalks bij je op. Wat als wij je vertellen dat je ook heel goed een citytrip kan maken? We nemen je mee naar Johannesburg, Durban en Kaapstad.  

1. Johannesburg

We starten in Johannesburg, ook wel Jo’burg of Jozi genoemd door de inwoners. Deze bruisende stad ligt in de provincie Gauteng en is het economische centrum van het land. Johannesburg bevat veel unieke bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen.

 

Mai Mai Market

Hoe modern Zuid-Afrika ook is, bij deze markt ga je even terug in de tijd. De Mai Mai Market heeft zo’n 200 stalletjes waar je verschillende kruiden, brouwsels, amuletten en andere traditionele geneeskrachtige middelen kunt kopen. Deze markt wordt ook wel ‘Ezinyangeni’, de plek van de genezers, genoemd.

 

Soweto

Een ideale manier om een stad te ontdekken is per fiets, met een gids die je alles kan vertellen over de township. Soweto is een belangrijk cultureel en historisch stadsdeel van Johannesburg. Fiets door Vilakazi Street, waar Nelson Mandela woonde en Desmond Tutu zijn huis heeft en maak een tussenstop in de wijk Dube bij Wandie’s. Hier zijn een van de bekendste ‘shebeens’: bars die je in elke township vindt. Dit is the place to be om een échte Afrikaanse maaltijd te proeven. Het maakt niet uit op welk tijdstip je komt: de kookpotten staan altijd te pruttelen. Ga met een gevulde maag verder naar het Hector Pieterson Museum in de wijk Orlando. Hier leer je meer over de roerige geschiedenis van Soweto zoals de beroemde scholierenopstand ‘Soweto Uprising’ op 16 juni 1976. Next stop: Durban.

 

 

2. Durban

‘Durbs’, zoals Durban liefkozend genoemd wordt door de locals, is gelegen in de provincie KwaZulu-Natal. Of je nu een strandliefhebber, watersporter, shopaholic, natuurfreak of foodie bent: deze stad heeft voor ieder wat wils. Hieronder hebben we een aantal highlights voor je uitgelicht.

 

De Inanda Heritage Route

Begin je bezoek aan Durban lekker actief met een historische wandeltocht door de Inanda vallei. Hier loop je in de voetsporen van de zwarte bevolking die tijdens de Apartheid naar dit gebied werden verbannen.

 

Victoria Street Market

Een must do: de Victoria Street Market. Deze is al jarenlang een begrip in Durban, niet alleen voor inwoners van de stad maar ook voor toeristen. De markt werd in 1910 gebouwd en de meeste marktstallen zijn al generaties lang in de familie. Grofweg is de markt in te delen in twee delen: 'The Dry Market' en 'Victoria Street Seafood and Fish Market'. Na het kopen van  

een paar leuke souvenirs eet je daarna een lekker visje rechtstreeks die rechtstreeks uit de Indische Oceaan is komen zwemmen.

 

Durban’s Golden Mile

Over zwemmen gesproken: daarvoor ben je in Durban ook aan het juiste adres. Neem een verfrissende duik en droog lekker op in de zon op Durban’s Golden Mile. Toepasselijk genoeg wordt dit het ‘gouden’ strand van Durban genoemd. De aangename temperatuur van de Indische Oceaan en het brede strand maakt Durban’s Golden Mile zeer geliefd bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Na een paar uur zonnebaden sluit je de dag heerlijk af met een drankje op de Moyo Pier Bar.

 

3. Kaapstad

En uiteraard mag het veelzijdige Kaapstad niet ontbreken op je reislijst. Deze stad, ook wel ‘Moederstad’ genoemd, heeft het allemaal: van het adembenemende uitzicht vanaf Tafelberg over de blauwe oceaan, het bruisende centrum vol gezellige restaurants en bars tot de interessante townships. Binnen een tal van mogelijkheden geven we je een aantal opties. Als het aan ons ligt zou je hier zonder je te vervelen met gemak maanden kunnen spenderen.

 

Tafelberg

Begin je bezoek aan Kaapstad met een bergbeklimming naar het topje van de bekendste berg: de Tafelberg. Sinds 2011 is deze berg één van de New7Wonders of Nature. Een wandeltocht naar de top van de berg duurt zo’n twee tot drie uur. Ben je nou niet echt zo’n wandelaar, dan kun je natuurlijk ook met de kabelbaan gaan. Je bent met zo’n vijf minuten boven en het bakje waar je in zit draait, waardoor je niets van het uitzicht hoeft te missen!

 

Robbeneiland

Dit is een absolute must-see van Kaapstad. Op Robbeneiland staat namelijk de gevangenis waar Nelson Mandela jaren heeft vastgezeten als politiek activist toen Zuid-Afrika gebukt ging onder de Apartheid. De boottocht naar het eiland duurt ongeveer 20 minuten, waarna een strak schema, maar een heel bijzondere rondleiding volgt. Vandaag de dag wonen nog steeds zo’n 150 mensen op het eiland. Leuk feitje: voordat dit eiland sinds 1611 als gevangenis diende, werd het gebruikt als postkantoor.

 

Kaapse Wijnlanden

Bij Kaapstad hoort natuurlijk wijn. En daarom is het ook zeker een aanrader om wijn te proeven bij de Kaapse Wijnlanden in Stellenbosch of Franschhoek. Want wat is er nou nog lekkerder dan heerlijke wijnen proeven in de mooiste omgevingen? Bij de meeste wijnhuizen kun je het proeven van de wijnen ook combineren met een lunch of diner. Extra tip: boek een overnachting, want na een middagje wijnproeven heb je vaak niet zoveel zin meer om nog terug naar Kaapstad te gaan, wat ongeveer een uurtje rijden is.

 

Bo-Kaap

Een echte toeristen-trekpleister is de wijk Bo-Kaap. Hordes toeristen trekken hier naartoe om flink wat foto’s te schieten. En geef ze eens ongelijk: deze prachtige Islamitische wijk met zijn felgekleurde huisjes ziet er ook geweldig uit! Tijdens de Apartheid was het verboden om gekleurde kleding aan te trekken en om de afschaffing van de Apartheid te vieren, besloten de inwoners van Bo-Kaap de huisjes in de meest felle kleuren te schilderen. Het is tegenwoordig traditie om het huis opnieuw te schilderen, of een andere kleur te geven na de Ramadan.