Wijnmaken: van druif tot glas

Categorie : Braai en wyn
Over de auteur
Redactie
Leeftijd: 32
meer van deze auteur

Het moment supreme is de oogsttijd. Na een jaar hard werken is het dan zover. Deze plukperiode is een stressvolle tijd voor menig wijnboer. Maandenlang is er in de wijngaard keihard gewerkt, geploeterd en gezwoegd, om alle druiven in topconditie te krijgen voor de best mogelijke wijn. Want wat je zaait, zal je oogsten!

Wijn maken in 9 stappen;

1. Rijpe Druiven

Het tijdstip waarop geoogst moet worden, wordt bepaald door een aantal verschillende factoren. Het exacte oogsttijdstip blijft een wonderlijke combinatie van ervaring, timing en geluk. Ook hangt het oogsten af van het druivenras. Elk ras heeft zo zijn eigen tijd nodig om te rijpen. Druiven met een dikkere schil doen langer over rijpen dan druiven met een dunnere schil. Ook het weer speelt een belangrijke rol. Te warm, te koud, te nat, te zonnig; het heeft allemaal effect op het rijpingseffect van de druif. Wanneer de druif rijp genoeg is, kan hij geoogst worden en alleen dan krijg je de perfecte smaak.

2. Plukken

Wanneer de zuurgraad, het suikergehalte en de algemene conditie van de druif optimaal is kan hij geplukt worden. In warme landen zoals Zuid-Afrika wordt vaak in de nacht of vroeg in de ochtend geoogst. Vooral bij duurdere en hoge kwaliteitswijnen wordt het plukken van de druiven als vanouds met de hand gedaan. Dit is een kostbaar proces.

3. Vervoeren

Om de druiven te vervoeren worden deze verzamelt in een grote bak. Het is heel belangrijk dat de druiven in goede conditite de kelder bereiken. Dus onbeschadigd en niet blootgesteld aan hitte, hierdoor behouden de druiven hun fruitsmaak en wordt een te vroege gisting voorkomen. 

4. Sorteren

Het sorteren gebeurd ook met de hand. Na een grondige inspectie worden de beste druiven geselecteerd. 

5. Fermenteren

Tijdens de fermentatie worden de suikers omgezet in alcohol. De druivensap onttrekt de smaakstoffen uit de schillen van de druiven en zo krijgt de wijn haar smaak. Om de drie maanden krijgt de wijn zuurstof, want dat is goed voor de ontwikkeling van de wijn. 

6. Persen

Als het fermentatieproces is afgelopen en alle suikers zijn omgezet is alcohol. Het sap wordt van de schillen en pitten gescheiden.

7. Testen

Aan de hand van routine testjes wordt gemeten hoe de wijn ervoor staat. 

8. Rijpen

Na een rustperiode in tanks, vaten of kruiken is de wijn Als de wijn klaar is met gisten en is gezeefd, wordt het in vaten gegoten om te rijpen.

9. Bottelen

Bottelen is het leukste onderdeel van het wijn maken. Want dat betekent dat het einde van het proces in zicht is. Na een rustperiode in tanks, vaten of kruiken is de wijn klaar om gebotteld te worden. De flessen worden voorzien van een etiket. De volle flessen sluit je af met een kruk. 

Tijd om te genieten van een lekker glaasje. Proost